3 Ekim 2015 Cumartesi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi

Közlenmiş Patlıcan Konservesi - Karnıyarık - Hünkarbeğendi
Eylül ayının sonlarına yaklaşırken son kış hazırlıklarını da yapalım. Közlenmiş kırmızı biber konservesi, kışlık domates sosu, közlenmiş patlıcan konservesi, reçel, turşu, kurutma, tarhana yapma vs.
Her ne kadar marketlerde artık hepsini bulabiliyor olsak da kendi yaptığımız her zaman bir başka oluyor.
İzmir ve ege taraflarında közlenmiş patlıcan konservesi çok fazla yapılan bir kış hazırlığı değildir aslında.
Ama doğu tarafında meğersem biber salçası çıkarmak kadar gerekli ve önemli bir kış hazırlığı.
Diyarbakır’da şu sıralar hemen hemen her evin bahçesinden bir duman yükseliyor. Patlıcan közleme işlemi son hız devam ediyor. Ehh ben geri kalır mıyım. Hemen bir iki kavanoz da kendime yapayım dedim.
Malzemeler:
3 ya da 4 kilo patlıcan (aslında siz ne kadar isterseniz o kadar alın)
2 baş sarımsak
iri tuz (kaya tuzu)
zeytin yağı
yarım kiloluk veya birer kiloluk cam kavanoz
Közlenmiş Patlıcan Konservesi Hazırlanışı:
Patlıcanlarımızı eğer ateş yakma imkanımız varsa ateşte közleyin
Yoksa da sorun değil ocakta veya fırında da soldurmanız mümkün.
Soldurduğumuz patlıcanları soyalım. Sap kısımlarını keselim. İster küçük küçük doğrayıp ister de tüm tüm bir kaba alalım.
Sarımsağı soyalım ve biraz tuz ile iyice ezelim. Ezdiğimiz sarımsak patlıcanların üzerine ekleyip iyice patlıcanları ve sarımsakları harmanlayalım. Bu işlemi yapmadan evvel tuz ihtiyacına göre biraz daha tuz ilave edelim.
Kavanozların üzerinden 1.5 parmak eksik kalacak şekilde patlıcanları kavanozlara dolduralım.
Eksik kalan kısmını zeytinyağı ile doldurup kavanozların kapaklarını sıkı sıkı kapatalım. Bir tencereye su koyup kaynamaya bırakalım.
Kaynamaya başladıktan sonra altını kısalım ve kavanozu ters çevirip bu suyun içerisinde 10 dakika kadar bekletelim. Bu şekilde kavanozun kapağının iyice kapanmasını sağlamış oluyoruz. Sudan çıkardıktan sonra yine ters bir şekilde soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra uygun bir yerde saklayabiliriz.
Afiyet olsun         smile ifade simge
Not: Kavanozu ters çevirip suda kapağın sıkışmasını beklerken eğer sızıyorsa kavanozu çıkarıp yeni bir kapak kapatıp tekrar suya koyalım. Dilerseniz bu konserveyi yaparken sarımsak eklemeyebilirsiniz. Közelenmiş patlıcanları saklamanın bir diğer yöntemi de hiç bir ek malzeme kullanmadan sadece közlenmiş patlıcanları bile buzdolabı poşetine koyup poşetin ağzını bağlayıp derin dondurucuda saklamak.  Afiyet olsun

patlıcan yemek

taze patlıcan

közlenmiş patlıcan


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder